Gasztronómia

Nyomtatás

Mezőtúri Habos Isler:

A habos isler igazi magyar találmány, amelynek a formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, a hagyományos ischlerhez. A különleges habos édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal. 

Kapható:

Tibi cukrászda

Margaréta cukrászda

Peppino cukrászda


Túri Bicskás

 

Kapható:

Túri Faló Ételbár

Borostyán Étterem

Zsindelyes fogadó


Túri Birkapörkölt


Topogó

 

Hozzávalók:

10 személynek:
1 kg száraz lebbencstészta
5 kg burgonya
1 kg vöröshagyma
50 dkg füstölt szalonna
50 dkg disznózsír (a szalonna zsírosságától függően)
2-3 db zöldpaprika (csípős és édes)
2 db paradicsom
pirospaprika

bors
2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük rajta, majd (a többi zsiradékkal együtt) pörköltalapot készítünk. A fokhagymát is ekkor tesszük bele. Azután kevés pirospaprika (csak színezzük vele a pörkötlet), só, bors kerül a dinsztelt hagymára.

A felvágott burgonyát a pörköltalapba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a burgonyát jól ellepje. A burgonyás pörköltet félig megfőzzük.

Ha félig megfőtt, a darabokra tört lebbencstésztát, valamint a zöldpaprikát és a paradicsomot is beletesszük. Közepes tűzön főzzük úgy, hogy folyamatosan kevergetni kell, később pedig már csak az edényt „rázogatni”, míg a tészta meg nem puhul, és el nem fővi a levét. (Ha kevés a lé, pici vizet öntsünk rá.)

A topogót a végén kissé lepiríthatjuk, jó mezőtúri szokás szerint 32 x megfordítjuk, vigyázva, hogy ne égjen le.

 


Túri Halászlé


 

Túri Bográcsos Lecsó