Mezőtúri Horgász Egyesület

Nyomtatás

 

 

 

Elérhetőségek:

Web: http://www.turihorgasz.hu/

 

A Mezőtúri Horgász Egyesületet 60 évvel ezelőtt, 1948-ban alapitották, abban az időben amikor még a természetes vizek őshonos halállománya gazdag volt, a civilizációs ártalmak még alig érzékelhető hatást gyakoroltak a vizeinkre. Az akkori horgászok ha kimentek a vizekre azt mondták, hogy “megyünk halért” mert annyira biztos volt a fogás.

Az aranykor időleges volt, mert a felgyorsult iparosodás, a kemikáliák mértéktelen alkalmazása a mezőgazdaságban és a háztartásokban, a kommunális szennyvizek mennyiségének növekedése rohamosan rontotta a természetes vizeink tisztaságát. A szennyezések együttes hatása a meglévő halállományt is folyamatosan tizedelte. Ezek hatására alakult ki a mai helyzet.

Mezőtúron évtizedeken keresztül két egyesület működött, a Városi Sport Horgász és a Vasutas Horgász Egyesület. Taglétszámuk megközelitette az 1800 főt. Az állapotok romlásával a létszámuk fokozatosan csökkent.

A Hármas-Körös és Holtágai a Gyomai Halászati Szövetkezet kezelésében voltak. Igy előtérbe helyeződött a holtágak halászati irányú hasznositása, ami a busa fajok dominanciáját hozta az őshonos fajok rovására. Igy a horgászat feltételei tovább romlottak. Az egy főre eső fogási átlag 9-12 kg körül mozgott, amiből a nemes halak részaránya 3 kg volt.

A változás 2001-ben következett be, amikor a két egyesület egybeolvadt és a város önkormányzata megkapta a holtágak tulajdonjogát. Az önkormányzat az egyesülettel közösen kártalanitotta a halászati szövetkezetet majd 2005-től a Túrtő és vizrendszerének halászati jogát az egyesület gyakorolja.

Ettől kezdve, az egyesület erdményes gazdálkodásának következtében látványos növekedés kezdődött mind a taglétszámot, mind a vendéghorgászok számát, mind pedig a fogási eredményeket illetően.

A három holtágból álló, mintegy 140 ha-os vizterület méltán érdemelte ki Mezőtúr leglátogatottabb túrisztikai “látványosságát”. Erről gondoskodnak az évenként egyre növekvő fogási eredmények, a rekordlistás halak és az egyre kúltúráltabb körülmények.

Magam és a Mezőtúri Horgász Egyesület nevében kivánok minden helyi és idelátogató horgásznak kellemes időtöltést és jó szórakozást, nemutolsó sorban pedig gazdag fogást.

 Pongrácz Zoltán - elnök