Túri Fazekas Múzeum

Nyomtatás

Mezőtúr a 19. század közepén vált a népi cserépedény-készítés egyik legnagyobb magyarországi központjává.
Badár Balázs és sok más kiváló fazekas munkássága tette európai hírűvé a kis műhelyekben készülő korsókat, a lendületesen írókázott dísztárgyakat, a konyhában praktikus használati edényeket.
A 20. században a szakma tovább élt, számos iparművész, népi iparművész, népművész lett a városban fazekasinas, majd segéd, később a szakma mestere.
A modernkori lakáskultúrához, tárgykultúrához való alkalmazkodás jegyében a mai alkotók már nem a száz évvel ezelőtti formákat, mintákat követik, de egy-egy mesterremek korsó, gazdagon díszített tányér mutatja, hogy a helyi kerámiakultúra hagyományait jól ismerik.
Jelenleg a városban tíz önálló fazekasműhely dolgozik. A mai alkotók nagy sikere, hogy 2009-ben a mezőtúri fazekasság a Szellemi Kulturális Örökség magyar nemzeti listájának része lett, ezzel is erősítve a városban ma is erős hagyománytiszteletet és a kézműves örökség védelmét.
A mezőtúri fazekasság történetét a Túri Fazekas Múzeum állandó kiállítása mutatja be, illetve a Badár Emlékház és Műhely a Badár-családnak állít emléket 1939-ben berendezett fazekasműhelyével, illetve a kerámiákat bemutató kiállítószobájával.
A múzeum kezeli az Óbudai Múzeum tulajdonában lévő Kun Zsigmond Néprajzi Gyűjteményt is, mely a Teleki Blanka Gimnázium épületében előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg.


Túri Fazekas Múzeum
Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky E. út 41.
06 30/315 16 27
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook/Túri Fazekas Múzeum
www.jaszkunkapitanyoknyomaban.hu

Nyitva:


április 1.-szeptember 30. között:
Hétfő kivételével minden nap 10-12 és 14-17 h.
október 1.-március 31. között:
Vasárnap, hétfő: zárva
Keddtől péntekig: 10-12; 14-16 h.
Szombat: 10-14 h.
Előre bejelentkezőket más időpontban is tudunk fogadni.


Badár Emlékház és Műhely
Mezőtúr, Sugár út 28.
06 20/317 85 34
www.mkskft.hu
www.jaszkunkapitanyoknyomaban.hu